Verdieping per sprookjeFoto'sOver de auteur
RecensiesSpelzeil Workshop en lezingen
Algemene verdiepingBijlagenBestellen

Verdieping per sprookje

AssepoetserDe sneeuwkoninginPinoccio
De bijenkoninginDoornroosjeSjaak en de bonenstaak
De Chinese nachtegaalDuimelijntjeSneeuwwitje
Drie kleine biggetjesHans en GrietjeHolle Bolle Gijs
De kikkerkoningHet lelijke jonge eendjeKlein Duimpje
De kleine zeemeermin


Assepoester
Het sprookje van Assepoester gaat over de koets die van een pompoen gemaakt is. De koets wordt nagemaakt van papier-maché. Hoe wordt papier eigenlijk gemaakt? Het natuurvoorwerp zijn pompoenzaadjes. Het sprookje kan in alle seizoenen worden aangeboden maar de activiteiten over pompoenen passen het beste bij de herfst.
Wat gebeurt er in een papierfabriek?
Zo kun je zelf nieuw papier maken


De bijenkoningin
De bijenkoningin gaat over bijen, mieren en andere vliegende insecten. Het natuurvoorwerp is een potje honing. Er wordt een insectenhotel gemaakt. De activiteiten bij dit sprookje passen het beste bij de lente of zomer omdat er dan voldoende insecten te vinden zijn.
Het leven van de honingbij
Het mierenvolk
Geluidfragment van bijengezoem
Zo maak je zelf een insectenhotel voor een oorworm

De Chinese nachtegaal
Het sprookje van de Chinese nachtegaal gaat over vogels in de herfst en winter. Het natuurvoorwerp is vogelvoer in de vorm van zaadjes. Er wordt o.a. van pinda’s vogelvoer gemaakt en er is een activiteit over vogelgeluiden.
Geluidsfragment zingende Nachtegaal
Hoe groeit een pinda(plant)?
Zo maak je zelf vetbollen
Dit kun je doen om vogels te helpen overwinteren
De meest voorkomende vogels in Nederland en hun geluid

Drie kleine biggetjes
In het sprookje gaat over het bouwen van sprookjeshuisjes en over het weer en dan met name over de wind. Het sprookje past het beste bij de herfst en het natuurvoorwerp zijn natuurlijke constructiematerialen zoals stro, takjes en steentjes.
Geluidsfragment van wind
Zo kun je zelf een regenmeter maken
Bakstenen worden gemaakt van klei
Achtergrondinformatie over wolven

De kikkerkoning
Het sprookje van de Kikkerkoning gaat over het leven in de sloot en over drijven of zinken. Het kan in alle seizoenen worden aangeboden behalve in de winter. Kikkervisjes vangen en houden kan alleen in de lente. Het natuurvoorwerp is een kikkertje…maar dat is helaas weggesprongen!
Geluidsfragment van kwakende kikkers
Achtergrondinformatie over kikkers
Zo richt je een aquarium in voor kikkerdril
Wat leeft er in de sloot?

De kleine zeemeermin
Het sprookje van de kleine zeemeermin past bij het thema zee en strand en kan in alle seizoenen worden aangeboden. De activiteiten zijn gericht op zand, schelpen en wind. Hoe voelt het zand? Hoe proeft de zee en hoe ruikt de wind?
Geluidsfragment van de zee
Een verhaal bedenken bij een zandkasteel
Informatie over modderdag en modderactiviteiten
Een liedje en poppenkast over schelpen
Zo leven meeuwen

De sneeuwkoningin
Het sprookje van de sneeuwkoningin past bij het thema winter en de activiteiten kunnen dan ook het beste in de winter worden aangeboden. Het natuurvoorwerp is een ijsblokje. De activiteiten gaan over vriezen en dooien. Ook wordt er naar sporen gezocht in de sneeuw.
Wat is sneeuw?
Een proefje met sneeuw
Versneld beeld van bevriezen
Zoekkaart dierensporen
Drie vormen van water

Doornroosje
In het sprookje van Doornroosje gaat het over wol. Dit is het natuurvoorwerp. De activiteiten kunnen tijdens alle seizoenen worden aangeboden. Het gaat over de herkomst van wol en over andere vormen van lichaamsbedekking. Er wordt een speurtocht op de kinderboerderij aangeboden.
Zo leven de zeven geitjes
Van schapenvacht tot bolletje wol
Helpen op de boerderij

Duimelijntje
Het sprookje van Duimelijntje past het beste bij de lente of de zomer omdat bloemen het thema en het natuurvoorwerp zijn. Er wordt onderzocht hoe bloemen in elkaar zitten, hoe ze ruiken en of ze eetbaar zijn.
Versneld bloeiende paardenbloem
De onderdelen van een bloem
Zelf geurwater maken

Hans en Grietje
Tijdens het sprookje van Hans en Grietje gaat het over heksen en planten. Het is geschikt voor alle seizoenen behalve voor de winter omdat er dan weinig planten groeien. Het natuurvoorwerp zijn planten (kruiden). Deze worden onderzocht en verwerkt. Bijvoorbeeld tot een lekkere heksensoep.
Achtergrondinformatie over brandnetels
Achtergrondinformatie over paardenbloemen
Achtergrondinformatie over groente en fruit
Welk deel van de plant eten we?

Het lelijke jonge eendje*
Het lelijke jonge eendje gaat over vogels en het natuurvoorwerp is een veer. Het sprookje kan gekoppeld worden aan het thema Pasen. De activiteiten gaan over het onderzoeken en proeven van eieren en over veren en vogelnestjes. De activiteiten zijn geschikt voor alle seizoenen.
Vogels hebben veren
Zo broed de kip haar ei uit
Verschillende soorten vogelnesten
* Dit sprookje is ook op de site te vinden, klik hier

Pinoccio
Het sprookje van Pinoccio sluit aan bij het thema bos en gaat over de herkomst van hout. Dit is dan ook het natuurvoorwerp. Tijdens de activiteiten worden bomen onderzocht en ontdekt. Er wordt met bomen gespeeld en geknutseld. Het sprookje past in alle seizoenen.
Geluidsfragment van het bos
De kringloop in het bos
Zo groeit een boom

Sjaak en de bonenstaak
Sjaak en de bonenstaak gaat over zaaien en het groeien van zowel planten als van de kinderen zelf. Dit sprookje past bij het thema tuinieren. Het natuurvoorwerp is een zaadje. De activiteiten kunnen het beste in de lente of zomer uitgevoerd worden.
Versneld filmpje van zaadje dat ontkiemt en uitgroeit tot een plant
Zo groeit een courgette
Zelf groentesoep maken uit de schooltuin
Recept om zelf jam te maken

Sneeuwwitje
Het sprookje van Sneeuwwitje gaat over appels, spiegels, paddenstoelen en kabouters. De activiteiten passen het beste bij de herfst omdat er dan paddenstoelen zijn. Het natuurvoorwerp is een appel of een champignon. Hoe groeien die eigenlijk?
Achtergrondinformatie over champignons
Zo groeien champignons
Versneld filmpje van groeiende vliegenzwammen
Op zoek naar paddenstoelen

Holle Bolle Gijs
Tijdens het sprookje van Holle Bolle Gijs gaat de uitspraak ‘Papier hier!’ en heeft als thema afval. Een prop papier is het natuurvoorwerp. Wat kun je allemaal met afval? Er wordt onderscheid gemaakt tussen onnatuurlijk en natuurlijk afval (compost). De activiteiten passen in alle seizoenen.
Afval scheiden
Glas wordt van zand gemaakt
Van oud glas wordt nieuw glas gemaakt
Wat is compost?

Klein Duimpje
Klein Duimpje gaat over speuren en stenen. Het natuurvoorwerp is een steentje. Hoe ontstaan zand en stenen? Er wordt geknutseld met stenen en er wordt flink gespeurd. De activiteiten passen bij alle seizoenen.
Het ontstaan van zand en stenen
Zo kun je stenen beschilderen